Flyttar vidare

Efter en hel del strul med min blogg här har jag bestämt att starta upp en ny som du når via min blogg turids-foto.blogspot.com Det är en enklare blogg som saknar en hel del fina funktioner som jag uppskattar på denna, men jag är inte tillräckligt kunnig för att få ordning på denna och jag orkar inte bråka…

Jag hoppas vi ses!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Finfrämma i trädgården

Igår så kom en vacker spillkråka förbi och sa hej. Den är otroligt fin den kolsvarta fågeln med sitt röda huvud, detta är en hona vilket syns på att det röda endast finns i nacken, på hannen börjar det röda ända framme på pannan.

Nu väntar jag längtansfullt efter vårens och fåglarnas ankomst, en härlig tid som väntar!

Spillkråka, hona

Publicerat i Fåglar | Lämna en kommentar

Från sol och bitande kyla till mulet och snö

Så började det snöa i natt och temperaturen steg så sakteliga och termometern visar nu +0.5 grader, helt galet med 20 graders temperaturskillnad inom bara ett drygt dygn.

Mötte en flock sidensvansar när jag var ute idag, underbart vackra fåglar med ett makalöst läte, låter som silverklockor när dom förflyttar sig.

Isen ligger på viken nu och det känns så oerhört länge sedan vi var ute och paddlade i oktober och när jag tittar på bilder från den turen så sätter längtan efter tidiga morgonpaddlingar in.

Sidensvans

Sidensvans

Knölsvan

Knölsvan

Storskarv

Storskarv

Publicerat i Fåglar | Lämna en kommentar

Trettondagen 2017 en kall historia

21- grader visade termometern i morse men dagen som följde blev en gnistrande solig dag även om fingrarna frös till is efter en minut utanför vanten. En liten promenad med kameran gav några små bilder av våra fantastiska småfåglar som kämpar mot kylan. En riktigt rolig upptäck var ett par kungsfåglar som studsade omkring på en tall ivrigt födosökande denna europas minsta fågel. Den tuffe lille tofsmesen och blåmesen hälsade på vid matningen.

Redan i morgon ska det bli mildare igen vilket jag inte har något emot men tyvärr försvinner även solen och det bra fotoljuset men det går i alla fall att vistas ute utan att förfrysa händer o näsa.

Kungsfågel

Kungsfågel

Blåmes

Blåmes

Tofsmes

Tofsmes

Publicerat i Fåglar | Lämna en kommentar

Öland hösten 2016, hemresedagen

Så var det dags för en summering.

Det har varit en väldigt mulen resa, mörka moln har täckt himlen mest hela tiden, inte så lyckat när man vill fotografera. Sen har det blåst… ja jösses vad det har blåst bistert, nästa år är min tjockaste vinterjacka given i packningen.

4 stycken kryss blev det denna resa

Azurmes, en riktig tungviktare, om den blir godkänd  blir den ett unikt livskryss.
Sibirisk järnsparv, också en riktig raritet!
Hökuggla, alltid roligt med en uggla.
Rödvingetrast, inte någon tungviktare precis men ändå mitt första ex!

När det gäller Azurmesen får vi se vad RK kommer fram till, om den ska godkännas som kryss eller om den kommer att klassas som hybrid, det vill säga om den kan tänkas ha blåmes i sina gener. Någon sa att sannolikheten talar emot att det är en äkta azurmes eftersom det vore så osannolikt att en azurmes förvirrar sig ända till Öland, då kontrade en annan att om det är osannolikt med äkta azurmes så är det än mer osannolikt att en hybrid som är än mer sällsynt skulle flugit fel.

Ja ja, vi får se hur det blir med detta, oavsett vad RK säger så kommer jag att klassa den som en äkta azurmes även om hans farmors farfars morfar var en liten blåmes… 🙂

Hade chansen till inte mindre än tre kryss idag, småfläckig sumphöna, dvärsparv och härfågel, men lyckan stod oss inte bi denna gång.

Däremot fick vi se en vacker röd glada innan vi lämnade ön… och det får blir sista bilden från den här Ölandsresan.

Röd glada

Röd glada

Publicerat i Fåglar, Öland | Lämna en kommentar

Öland hösten 2016, Dag 4… nästan helt bortblåst

Så kallt o blåsigt i dag, därtill  helt mulet utan ens den minsta strimma sol, därav knappt något fotograferande alls. Sista halvtimmen vi var ute på en runda i Södra Lunden passerade vi ett riktigt blött och tråkigt sumphål och där hängde några domherrar, grönsiskor samt trastar, varav en rödvingetrast och minsann där ramlade dagens kryss in, för rödvingetrast hade jag inte sett förut.

Så här kommer en bild på rödvingetrasten och sen ett par bilder från igår på en riktig sötnöt nämligen stjärtmesen.

Måtte det inte vara lika kallt o blåsigt i morgon vår sista dag men tyvärr blir det nog så illa.

Rödvingetrast

Rödvingetrast

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Stjärtmes

Publicerat i Fåglar, Öland | Lämna en kommentar

Öland hösten 2016, Dag 3… Vi kryssar vidare

Idag fick jag ett första kryss redan på morgonen, fick för första gången se en hökuggla. Den är verkligen vacker och visade även upp sin jaktskicklighet när han tog en liten småfågel som han sedan mumsade i sig.

Sen får det bli ett par repriser, ytterligare en bild på sibirisk järnsparv denna gång en i frihet, det är ju alltid lite roligare att få möta en ovanlig fågel ute i frihet även om det är hemskt roligt att få se en ovanlig fågel visas upp efter ringmärkning. Att det är en helt annan individ ser vi för att denna saknar ring.

Sen en bild på en riktig favoritfågel den ybersöta gärdsmygen, en av våra minsta fåglar. Så söt med sin lilla stjärt rakt upp i luften.

Hökuggla

Hökuggla

 

Sibirisk järnsparv

Sibirisk järnsparv

Gärdsmyg

Gärdsmyg

Publicerat i Fåglar, Öland | Lämna en kommentar

Öland hösten 2016, Dag 2

Oj oj oj… Taigablåstjärt, Azurmes och Sibirisk Järnsparv, tre samtidiga rariteter nu på södra Öland och jag fick in alla tre, nytt ”foto”-kryss vad gäller taigablåstjärten och två riktigt fina nya kryss på azurmes och sibirisk järnsparv OM nu azurmesen blir godkänd! Men vi hoppas på att det är en äkta azurmes och inte en hybrid (som är en blandning av blåmes och azurmes). Den sibiriska järnsparven fastnade i näten vid södra udden och fick för dagen en ny fin ring.

Mycket talar för att det är en äkta azurmes, avsaknaden av gulstick och en vitgrå hjässa bådar gott, så nu är det bara att hålla tummarna för att den blir godkänd. Den har aldrig tidigare setts i södra Sverige, och endast 3 ggr tidigare långt i norr, varav den ena gången var på sent 1700-tal, en gång på 90-talet och senast 2002.

Vilken skådardag!

Azurmes

Azurmes

Azurmes

Azurmes

Taigablåstjärt

Taigablåstjärt

Taigablåstjärt

Taigablåstjärt

Sibirisk Järnsparv

Sibirisk Järnsparv

Publicerat i Fåglar, Öland | Lämna en kommentar

Öland hösten 2016, Dag 1

Så var det så dags för den årliga höstresan till Öland, mulet, blåsigt, kallt men väldigt mycket fågel. En av rariteterna som jag såg idag var Vitgumpad buskskvätta, den gick långt ute på en nyplöjd åker och det var inget läge för fotografering men den syntes fint i tuben.

Så det var några andra rara fåglar som fick stå modell idag, bland annat fick jag några fina bilder på Svart rödstjärt som visade upp sig fint…

Svart rödstjärt

Svart rödstjärt

Publicerat i Fåglar, Öland | Lämna en kommentar

Tornfalk på spaning

Hade turen att fånga en tornfalk på bild idag på eftermiddagen, den satt på en stolpe och spanade efter ätbart och jag fick njuta synen av denna vackra fågel länge!

Tornfalk

Tornfalk

Publicerat i Fåglar | Lämna en kommentar