Nu har vintern kommit, nu är vintern här

Nu var det länge sedan jag skrev något här men det har verkligen varit stiltje med allt fotograferande den senaste tiden. På landet har fågelmatning tagit en väldig fart och nu i helgen gjorde jag ett talgblock åt de små raringarna. Hade fått tag på talg från vildsvin som jag  smälte i en ugnsform i ca 120 grader i ungefär en timma (man kan oftast beställa talg i affären eller tigga till sig av någon som jagar). Sen blandade jag det flytande fettet med en mix av blandade fröer och mm som jag köpt på Vivara.Se men du kan enkelt göra själv genom att blanda i skalade krossade solrosfrön (finns att köpa i stora påsar, mixade torkade rönnbär och nypon, russin mm.)

Sen rörde jag ihop allt till en tjock smet som jag sedan hällde i en 5 dl yoghurthink. I botten på hinken hade jag gjort ett pyttlitet hål i så att jag kunde dra igenom ett snöre och när sen smeten var i hinken så knöt jag fast ett par pinnar som fick bilda ett kors på det som sen skulle bli botten på blocket. Detta för att snöret skulle säkras och inte glida igenom talgblocket. När blocket hade stelnat och jag tagit ur den ur formen så stack jag igenom några grillpinnar för fåglarna att sitta på.

Fyllde även några halvor av kokosnötter med smeten som ska hängas ut lite längre fram, vintern är ju lång.

Blåmes hugger in

Blåmes hugger in

Tofsmes mitt i maten-0221

Det här inlägget postades i Fåglar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *