Hur gör man kompost som nybörjare?

Image

Kompostering är ett utmärkt sätt att återvinna hushållsavfall och gödsla din trädgård. trädgård. Men för nybörjare kan processen vara skrämmande. Lyckligtvis är det lättare än du tror!

I den här guiden Låt oss visa dig steg för steg hur du gör din egen kompost hemma. Du kommer att bli förvånad över hur enkelt det är att göra din egen kompost och hur det kan förbättra din trädgård. trädgård.

Vad är kompost?

Kompostering är en naturlig process för att omvandla organiskt avfall och växtmaterial till en rik, näringsrik produkt som kan användas för att gödsla jord.

Denna process utförs genom bakteriell nedbrytning av organiskt material genom inverkan av mikroorganismer och genom metanisering av växtmaterial.

Den resulterande komposten är rik på näringsämnen som kväve, fosfor och kalium, vilket gör den särskilt användbar för att gödsla och berika jorden med näringsämnen för att främja växternas tillväxt och utveckling.

Vad ska jag kompostera?

Kompostering är ett miljövänligt sätt att återvinna organiskt avfall och producera ett naturligt gödningsmedel för dina växter. Nedbrytning av organiskt material kräver kolhaltiga och kvävehaltiga material.

Kolhaltiga material är rika på fibrer, vilket gör dem något torra och lätt alkaliska. Detta inkluderar tidningspapper, kartong och trä. Kvävehaltiga material är rika på proteiner och är ofta fuktiga och lätt sura. Det kan vara gräsklipp, kaffesump, tång, ben eller grönsaksskal.

Den perfekta mixen består vanligtvis av 3 delar kol och 1 del kväve.. Du behöver lite vatten för att bryta ner saken. Du kan också lägga till några daggmaskar för att hjälpa till att bryta ner det organiska materialet.

CZYTAJ  Har du undvikit dessa vanliga misstag med din upphöjda säng den här säsongen?

Hur förbereder man kompost för nybörjare?

Det finns några regler att följa när du gör kompost. För att börja måste du hitta en lämplig plats att bygga den på. Välj en plats som får i genomsnitt 4 till 6 timmar sol per dag.

Bestäm sedan storleken och formen på komposthögen. Det är bäst att använda en trä- eller plaststruktur för att hålla den på plats och förhindra att den kollapsar.

Innan du börjar göra din kompost måste du… tror organiska material Naturligtvis. I vissa regioner kan du köpa krukjord eller jord för att uppnå rätt konsistens. Du kan också blanda element som:

  • grenar och döda löv
  • skala lök eller frukt
  • äggskal
  • grönsakstoppar
  • icke-blank tidning
  • kemiskt obehandlat sågspån

När din hög är klar kan du lägga till ytterligare organiska gödningsmedel, ekologiska produkter eller naturprodukter för att uppmuntra bakterier och masktillväxt. Du bör också tillsätta vatten regelbundet och bibehålla luftfuktigheten. Vänd slutligen komposten varannan vecka för att cirkulera luft och påskynda processen.

Hur lång tid tar det för kompost att mogna?

Hur lång tid det tar för kompost att mogna beror på de förhållanden och tekniker som används. På allmän, Komposteringsprocessen tar 6 till 12 månader. Om temperaturen är högre blir mognadstiden kortare.

Temperaturen på komposthögen bör kontrolleras regelbundet för om den är för låg kommer det organiska materialet att bryta ner långsamt. Den optimala temperaturen är mellan 55°C och 65°C.

Komposteringsprocessen kan också påskyndas genom att tillföra mikroorganismer till högen. Om kvaliteten och proportionerna på det organiska materialet är bra kan du lägga till en kompostaktivator för att påskynda processen. Användningen av en biologisk aktivator är en intressant lösning eftersom den håller temperaturen stabil och stimulerar tillväxten av de bakterier och svampar som bryter ner det organiska materialet.

CZYTAJ  Den idealiska planteringen för undersidan av hallonbuskar - Upptäck den vinnande kombinationen för enkel och effektiv trädgårdsskötsel!

Slutligen, för att få bra kompost är det viktigt att det organiska materialet blandas regelbundet för att förbättra luftning och vattencirkulation. Genom att blanda högen med jämna mellanrum uppmuntrar du tillväxten av mikroorganismer som hjälper det organiska materialet att brytas ned snabbare.

Kompostering är verkligen enkelt och tillgängligt för alla, även nybörjare. Allt du behöver är organiskt materialDet är viktigt att använda rätt proportioner och ta hand om det regelbundet. Då kan du skörda rik, hälsosam kompost till din trädgård!

Potreste essere interessati anche a