Kom ihåg att tvätta din tvättmaskin regelbundet för att undvika obehagliga överraskningar.

Image

Det kan komma som en överraskning, men en tvättmaskin behöver rengöras regelbundet för att fungera med full kapacitet och undvika vissa olägenheter.

Om du försummar detta underhåll, du kan stöta på ett antal problem såsom obehaglig lukt, tvålskum, kalkavlagringar och mekaniska problem.

Varför rengöra tvättmaskinen?

Om du vill hålla din tvättmaskin ren och effektiv är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på den. Här är några anledningar till varför du bör rengöra din tvättmaskin ofta:

 • För att förbättra prestandan Ansamlingen av smuts, kalk och tvättmedelsrester i tvättmaskinen äventyrar dess förmåga att rengöra kläder på rätt sätt och kan leda till för tidigt slitage;
 • Begränsa dålig lukt Med tiden kan olika element som mögel, kalk och bakterier orsaka obehaglig lukt i en tvättmaskin;
 • Förebygga hälsoproblem Genom att rengöra din tvättmaskin regelbundet minskar du risken för spridning av bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Dessutom bidrar det indirekt till att hålla kläderna rena längre.

Hur rengör du tvättmaskinen?

Följ dessa steg för att hålla din tvättmaskin ren:

Rengöra fönstret

Det första du ska göra är att rengöra apparatens fönster regelbundet. Detta är en idealisk plats för mögel att växa.

För att göra detta, använd en fuktig, luddfri svamp eller trasa indränkt i varmt vatten och vit vinäger för att försiktigt gnugga tätningen runt dörren.

Kom ihåg att kontrollera packningen för tecken på försämring.i så fall måste den bytas ut.

Inspektion och rengöring av filtret

Filtret sitter längst ner på framsidan av tvättmaskinen och fångar upp olika smutspartiklar, såsom ludd och fibrer från smutsig tvätt. Den måste inspekteras och rengöras regelbundet för att undvika skador på tvättmaskinen.

CZYTAJ  En steg-för-steg-guide för att lägga trallbrädor

Se till att det inte finns några främmande föremål som kan orsaka mekaniska problem.

Ta bort rester av tvättmedel och sköljmedel

Ibland kan diskmedelsrester samlas i diskmedelsfackets facken. För att förhindra att detta händer, ta helt enkelt bort brickan och skölj den med varmt vatten för att ta bort rester av tvättmedel och sköljmedel.

Avkalkning av tvättmaskinstrumman

Kalk är en formidabel fiende för din tvättmaskin och kan byggas upp på apparatens värmeelement och badkar.

För att förhindra att detta händer, häll 1 liter vit vinäger direkt i trumman på din tvättmaskin och kör sedan en tom cykel vid en lägsta temperatur på 60°C.

Desinficera apparaten

För att eliminera bakterier och bakterier i din tvättmaskin, använd ett desinfektionsmedel speciellt utformat för detta ändamål, till exempel utspätt blekmedel.

Häll bara en kopp produkt i diskmedelsfacket och kör en kort tvättcykel för att rengöra och desinficera maskinen.

Tips att omsätta i praktiken varje dag

För att hålla din tvättmaskin ren och problemfri så länge som möjligt rekommenderar vi att du Vidta enkla försiktighetsåtgärder varje dag.

Här är några exempel:

 • Öppna trumluckan efter varje cykel och låt den lufttorka i några timmar. Detta minskar luftfuktigheten och risken för dålig lukt;
 • Dammsug med vit vinäger minst en gång i månaden för att förhindra kalkavlagringar;
 • Kontrollera din tvättmaskin regelbundet och följ tillverkarens underhållsinstruktioner:
 • Om du bor i en region där vattnet innehåller mycket kalksten, välj ett vattenavhärdare för att undvika kalkavlagringar på de olika mekaniska och elektriska komponenterna;
 • Använd tvättmedelsdoser som passar storleken på lasterna för att förhindra att rester samlas i tanken.

Kort sagt, att vara uppmärksam på din tvättmaskins hygien och att utföra regelbundet underhåll hjälper inte bara till att hålla apparaten ren och luktfri, utan också förlänga dess livslängd och säkerställa optimala resultat när du tvättar dina kläder.

Potreste essere interessati anche a

 • Mottagning
 • HEM
 • Kom ihåg att tvätta din tvättmaskin regelbundet för att undvika obehagliga överraskningar.